+55 jarigen : Info namiddag "Londerzeel & De Grote Oorlog" GEANNULEERD

Deze activiteit is voorbij. Bekijk alle nieuwe activiteiten

Wanneer

  • dinsdag 17 maart 2020 14u00 - 18u00
Gildenhuis - GILDENSTRAAT 21, 1840 LONDERZEEL
Londerzeel & De Grote Oorlog, dit jaar hebben we gekozen voor Emiel De Cock die een toelichting komt geven over het werk van Mademoiselle Orianne. Wat maakt deze Londerzeelse zo speciaal, interesse ? Komt dan luisteren.
Over de Eerste Wereldoorlog zijn veel verhalen te vertellen.
Het kan een verhaal zijn van datums, plaatsen, slagvelden, heldhaftigheid en duur behaalde overwinningen op de vijand.
Een verhaal van officiële verslagen van generaals en de memoires van politieke leiders of van gewone soldaten die in erbarmelijke omstandigheden vochten en stierven, opgeofferd aan leuzen en leugens van patriottisme, heerszucht en overwinningsroes.
Het kan een verhaal zijn van moeders en weduwen die in smart en verdriet achterbleven na de dood van hun man of zoon aan het front. Er zijn zoveel verhalen.
In 1908 was een Franstalige dame in Londerzeel komen wonen. Haar naam: Jeanne Caroline Orianne. Bij het begin van de oorlog was zij gevlucht naar Antwerpen. Na de val van Antwerpen keerde ze terug naar Londerzeel. Toen ze daarbij het slagveld van Neeravert passeerde werd ze getroffen door het aanzicht van half begraven soldaten, amper met wat aarde bedekt. Toen rees bij haar het idee om deze jongemannen een waardige begrafenis te geven. Daar heeft ze dan ook voor gezorgd.
En uit dit initiatief groeide een groter werk: het liefdadigheidswerk van Mademoiselle Orianne. Meer dan 1.000 soldaten heeft zij een waardige begrafenis gegeven, in de omgeving van Londerzeel en verder weg. Na de oorlog heeft ze dit werk op een andere wijze verder gezet. Door de oprichting van verscheidene monumenten wilde ze dat de dood van gesneuvelde soldaten in de herinnering zou bewaard blijven. Zij was een merkwaardige vrouw die verdienstelijk werk heeft geleverd, maar door haar eigengereid optreden ook in botsing kwam met de Duitse overheid, gemeentebesturen en Vlaamse Oud-strijdersverenigingen.
Op 17 maart komt Emiel De Cock mede auteur van het boek “Het liefdadigheidswerk van Mademoiselle Orianne” meer vertellen over deze dame. Dit gebeuren gaat door in het Gildenhuis te Londerzeel.
We starten om 14u met een tas koffie en gebak, na de verwelkoming brengt Emiel dan het verhaal van Mademoiselle Orianne.
Zo rond 16u is het dan tijd voor lekker stoofvlees met frietjes en een drankje.
Dit alles wordt aangeboden voor 10 euro/pers.

Praktisch

Artiest / Spreker / Gids
Emiel De Cock
Voor wie
Senioren
Georganiseerd door
Landelijke Gilde Londerzeel
Prijs
€ 10,00
over te schrijven op Reknr.: BE97 7341 4224 4849. Gelieve ook uw naam te vermelden bij de overschrijving. Ten laatste tegen zaterdag 14 maart 2020.
Reservatie
verplicht
Deze activiteit is voorbij. Bekijk alle nieuwe activiteiten

Nog geen lid?

We verwelkomen je graag op onze activiteiten. Ontdek meer van onze ledenvoordelen.

Vragen? Contacteer organisator

Meer activiteiten

  • 02 aug

    Oogstfeest - GEANNULEERD

  • 02 aug

    Traktor, auto, fiets -wijding - GEANNULEERD

  • 20 sep

    Fietszoektocht